March 19, 2012

Hikayat Serong Angsa

17 Mac 2012 , hari ditunggu para ultra di Negeri Sembilan. Selepas sebulan lebih cuti tanpa game selain game friendly , kali ni real game kembali lagi. Jay , seorang pelajar sekolah melihat jadual Liga-M di sebuah page bolasepak enam hari sebelum game.

'Cantik!' teriak si Jay sorang-sorang dihadapan notebook 1Malaysia.

Jay memicit punat handphone-nya. Dia cuba mencari contact Mek , rakan ultra-nya.
'Hello , Mek jadi tak pergi Sabtu ni?'
'Ha hello , jadi jadi. Tak sabar aku nak chant Sehati Sejiwa' , kata Mek sambil menonton Atas Nama Cinta.
'Aku boleh tak sabar nak tengok flash merah tu , terasa nak pegang doh'
'Nanti Sabtu kita try k Jay? Aku tengah layan Atas Nama Cinta ni. Hihihihi' , kata Mek mengakhiri perbualan mereka.


Sabtu kunjung tiba. Jay jumpa Mek di kedai popia yang terkenal di stadium. Mereka berbual tentang plan mereka untuk menubuhkan ultras di sekolah.

'Amacam plan kita? Budak aku adalah dalam berbelas orang nak join. Tak sabar nak support team sekolah aku.'
'Aku okay jugak , berbelas jugak. Asyik kita je di-lead , nak jugak kita lead ye tak? Copa kena ada style bro. Kena poyo dekat laman sosial. Baru orang respect.'
Mek hanya mengiyakan sambil mengunyah popia basah yang dipesan.

Dum dum dum dum dum tak tak , Sehati Sejiwa!

Begitulah teriak Jay dan Mek di dalam stadium. Tersenyum puas mereka selepas sebulan lebih menahan sangap chant di stadium. Bosan melihat buku , Jay keluar kelas dan berbincang tentang plan-nya bersama rakan. Mek pula sibuk menelaah ilmu bagi membanggakan ibu bapanya ketika peperiksaan kelak.

Pom!

Asap kuning keluar dari sebuah tin seperti tin nescafe ais. Berteriak sebilangan umat yang join budaya ultras. Makin menggunung semangat mereka.

Jay dan Mek memerhati.

'Mana nak carik kunyit ni woi?!' , jerit Mek konon ingin berlawak.
'Mana aku tahu! Ahhhh tak sabar nak macam ni dekat sekolah. We Will Own The School!' , teriak Jay dengan semangat.

Berakhir lah game tersebut. Negeri kebanggaan Jay dan Mek menang 2-1 ke atas pasukan bekas jurulatih negeri kebanggaan Jay dan Mek iaitu Kedah.

Tanpa Jay dan Mek sedari , sebilangan pemuda terkekeh kekeh melihat telatah mereka yang kononnya bangga menjadi ultra. Semangat untuk sokong atlet sekolah.

'Kot ye nak jadi ultra , kena lah ada knowledge pasal budaya ni. Sikit pun jadilah. Aku tak halang diorang nak buat ultras di sekolah , nak bakar kelas ke kantin ke apa tapi belajar lah puas puas di sekolah. Kang bila lingkup , baru nak sesal.' , kata Tom yang tidak berpuas hati kepada rakannya
tentang Jay dan Mek.

Malam itu , Jay dan Mek berpuas hati dan gembira kerana dapat hilangkan kesurupan mereka. Tom dan rakan masih meneruskan hidup sambil menggeleng kepala melihat telatah Jay dan Mek.

Ahad ini , 25 Mac bakal menemukan Negeri Sembilan menentang Persebaya dalam game friendly. Jay dan Mek entah hadir entah tidak. Besok tu nak sekolah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...