December 17, 2011

Kita Sokong Pasukan Negeri Kita. Bukan Sokong Ultras Negeri

Ya ya ya. aku datang lagi. ari tu pasal join ultras negeri masing masing. kali ni aku nak cerita baju dan mafla ultras.

bang mana nak dapat mafla ultras..?? bang mana nak dapat baju ultras..??

boleh stop tanya soalan tu.? kenapa nak sangat baju n mafla.? baru ultras ke kalau ada baju & mafla ultras.? baru cukup sifat.? its so funny..!! korang tau siap ada yang cakap mcm ni " haa.. dah ada mafla baru tak malu nak join " kahkahkah. sedih laaaa kalau mentaliti mcm ni .

bagi aku senang je. korang pakai baju negeri korang takpun nak nampak konon nya ultras korang pakai shirt hitam. jangan korang datang pakai baju team dari luar lak. memang kat situ gak kena bogel ( bukan sembang kosong penah terjadi di KONA4C ). kalau mafla plak pakai jela mafla negeri yang harga rm10 tu takda masalah pun aku rasa. ni tak. nak gak ada baju ada mafla ultras baru nak join.

oke so lepas ni. lepas baca benda ni harap korang yg berfikiran begitu malu nak join sebab takda tshirt n mafla utras tu berubah laa. datang je join takdo masalah pakai baju n mafla negeri. kita sokong pasukan negeri kita. bukan sokong ultras negeri kita. oke faham.? so harap lepas ni berubah la. dah nak masuk tahun 2012 ni.

p/s: kepada yang dah tempah t-shirt & mafla Ultras No9ori (UN9) insya-ALLAH sebelum Piala Sumbangsih ni akan dapat.


                                                                       t-shirt 2.0 The Jangs


                                                                    Mafla Ultras No9ori ( UN9 )


-SEREMBANBOY-

December 15, 2011

Menuju 2012

oke aku nak post ni sebab Liga Malaysia 2012 dah nak mula. so aku nk post benda ni nak bagi berberapa orang sedar tentang wujudnya Ultras di semua negeri dan bermakna bukan Ultras Malaya saja yang ada kat dalam Malaysia ni.
* tak bertujuan menghentam UM.

                                                  *kalau yg takda tu jgn kecik ati

dah habis semusim aku join ultras negeri aku iaitu Ultras No9ori ( UN9 ) macam macam dah yang berlaku. hampir semua yang selalu ada dengan yang kadang kadang ada aku dah cam kat KONA4C. aku sangat gembira dengan perkembangan UN9 sekarang.. Klimaks dia masa Separuh Akhir Piala Malaysia 2011 lawan T-Team. memang w0w.!!! bilangan yang join memang paling ramai sejak game pertama Liga Malaysia 2011.





nak kata aku kenal semua tak la.. tapi aku cam muko masing masing. tapi...


tapi..


bila game Malaysia utk kelayakkan Olimpik 2012 ari tu.. aku macam sedikit terkejut sebab. aku usha berberpa port dalam ramai ramai yang ada kt Q1 ada berberapa orang yang pakai mafla Negeri Sembilan. sumpah bro gua tak penah tengok muka lu kt KONA4C..!!

kenapa..??!! kenapa..??!!

haa..!! kenapa join UM je..?? kenapa tak join lu punya ultras negeri..?? kenapa..?? sebab tak ramai..?? sebab tak ramai awek..?? kt UM ramai awek..?? UM lagi popular..??  nah KISS MY ASS..!! lu orang tau tak dulu UM berapa kerat je..?? dan makin lama.. makin lama Alhamdulillah. makin ramai macam sekarang. 

MARILAH..!!

marilah join ultras negeri korg dulu sebelum korg join UM. dari golongan yang kecil ni la korg akan merasa nikmat dan korg akan rasa nikmat sebuah perjuangan sebelum ia bertambah besar dan BOLEH MASUK PAPER & TV..!!

 Harapan dan Impian

harapan dan impian aku tak banyak utk 2012 ni. hanya berharap korang yang sibuk layan UM je. baik lu orang layan ultras negeri korg dulu. ke nak aku panggil cameraman Astro Arena datang baru korang nak join..??

oke itu sahaja harapan gua. cakap banyak tak guna. jumpa di kona. chow..!!

*maaf jalan cerita tak best tengah emo lulus exam. kalau tak faham jalan cerita lu org baca sampai faham


-SEREMBANBOY-

December 14, 2011

Siapa Itu Ultra ? Part II

Baru aku perasan yang agak berat nak tulis tentang ultra ultra ni. Aku nak tulis perkataan ultra pun takut. Aku gagahkan diri juga. Kali ni aku tambah lagi dua isi aku. Pernah satu ketika aku harap yang sokongan cara ultra ni menjadi satu cara penyokong meluahkan sokongan mereka terhadap pasukan itu atau team itu sendiri. Tetapi aku sudah rasa harapan aku itu hilang sedikit demi sedikit. Mengapa aku kata begitu ? Mari aku cerita.

Ultra hanya ramai ketika diatas , sedikit ketika ditengah , hilang ketika dibawah.
Mungkin orang akan kata ,

'Kau memandai je cakap ultra sikit ketika ditengah.  Habis time lawan Bahrain tu apa ? Walaupun Malaysia kalah kepada Syria sebelum tu , makin bertambah je aku tengok'.

Okay abang , saya akui ye bertambah. Tetapi bagi yang mengikuti Liga Malaysia , dimana mereka ini semua dikala pasukan negeri mereka main ? Kalau di Negeri Sembilan , ultra hanya ramai ketika Semi-final Piala FA. Even ketika suku akhir pun tak ramai mana. Dimana abang abang sekalian ketika di pertengahan Liga Super ? Dimana abang abang semua ketika Negeri Sembilan dicop belasahan ? Dimana abang abang semua ketika Negeri Sembilan jatuh sedikit demi sedikit ?

Abang , tengok dari jauh ke ? Kenapa malu nak join ? Kerana pasukan kalah ? Kerana Negeri Sembilan dicop pasukan belasahan ? Even last game Liga Super pun , tak ramai seperti dijangka kan. Ketika Semi Final Piala FA, gah masing masing. Abang abang semua pandang adik adik macam saya ni hina sangat. Konon kami ni hanya join untuk suka-ria. Saya hanya tunggu dikala Negeri Sembilan terumbang ambing , abang dimana ketika itu. Mungkin sibuk menghisap cerut , makan malam bersama keluarga di Syafiqah Tomyam atau sibuk melepak bersama kawan menonton Twilight : Breaking Dawn Part II.


Merendahkan orang yang menonton Liga Luar Negara
Adik ada juga perasan golongan ini. Mereka akan kata ,

'Luar negara kau support , dalam negara kau tak support'

Siapa anda untuk menilai mereka sebegitu rupa ? Ya mereka memakai baju Menyu , Mensiti , Celsi , Asenel tetapi mungkin mereka berhati Malaysia juga. Adik tak suka orang memaksa maksa ni. nanti jiwa yang datang dari hati kita sendiri , tiada. Ambil contoh , rakan anda selalu paksa anda masuk golongan ultra. Jika tak masuk , nanti dikata ketinggalan zaman. Percayalah , jika anda masuk kerana dipaksa , anda akan rasa yang ultra dan anda tidak masuk. Jika anda jenis pemakan kuaci , teruskan. Mungkin suatu hari anda akan dapat 'hidayah' tentang ultra .

Maaf , lari topik sekejap. Jika anda die-hard luar negara , teruskan tetapi dalam masa sama ambil juga tahu tentang Liga Malaysia. Mungkin anda tak mampu menyokong kesemua game , home and away tetapi atleast anda ada pergi stadium dan bersorak untuk pasukan negeri anda sendiri. Ada orang yang dia die-hard luar negara dan dalam negara. Bagi adik , luar negara ni boleh dinilai permainannya. Cantik , kemas , teratur. Berbeza dengan dalam negara yang tidak seteratur luar negara. Tetapi , minat anda terhadap dalam negara akan bertambah jika anda ambil tahu tentang pasukan negeri anda. Luar negara bukan tanah tumpah darah kita.

Ultra , suatu perkataan yang anda tak patut busukkan.
Ultra , suatu perkataan yang anda tak patut manipulasikan untuk kepentingan sendiri.
Ultra , tiada siapa tahu akan maksudnya yang sebenar dan orangnya.

December 5, 2011

Siapa Itu Ultra ?

Macam selalu orang cakap , ultra itu tiada nama . hanya kawan mengenalinya . itu bagi aku typical statement yang dicelup dari ultras-tifo.net . bila tanya , itu orang akan jawab . mungkin orang itu sendiri ambil dari page 'ultras-ultras' . Kebelakangan ini , nama Ultras Malaya naik . angkara media dan sebuah portal bolasepak . media telah mengangkat UM sebagai 'scene' penyokong yang baru . portal itu pula menghentam UM kerana panggil orang tak patriotik ketika Malaysia kalah kepada Bahrain temph hari .

Ini pendapat aku . portal itu tak salah sepenuhnya cuma ayat dia yang mencengkam jiwa . aku sendiri ikuti portal itu . sebenarnya mungkin bukan semua dalam UM kata penyokong lain tak patriotik , tapi macam kata pepatah - setitik nila , rosak susu sebelanga . begitu juga jadi padas UM . mungkin yang cakap tu konon nak dabik dada bahawa dia seorang yang patriotik kerana stay sampai 90minit .

Come on , siapa yang tengok Menyu vs Mensiti tempoh hari juga tahu yang fans Menyu ada yang dah tinggalkan game ketika dah kena 1-4 . time kena 1-6 jangan cakap lah . selalu game game BPL pun fans akan tinggalkan game jika pemain dan pasukan itu bermain teruk . siapa tak sakit hati kalau main tendang ikut sesuka hati , pass merewang , defend macam kartun dan sebagainya . mereka bayar RM20 mengharapkan sinar harapan tapi itulah , takde rezeki .

Yang dah lama dalam scene UM juga tak boleh buat apa . nak taknak , kena hadap . but atleast people now know who is Ultras Malaya and other ultras . ni mukadimah . aku nak ingatkan sikit je tentang hal patriotik tu .

Okay , who is ultra ? tiada orang tahu . ini pesanan dari aku yang tak sampai setahun dalam scene ni . ibarat masih me-nenen .

Jangan claim anda ultra Tak perlu nak claim anda ultra , tak perlu nak merendahkan neutral fans yang lain . ultra sangat ke sampai fans yang sama sama sokong pun kau nak rendahkan ? kau nak meramaikan orang dalam gerakan ni tapi kau membanakan pemakan kuaci , pemaki dan sebagainya . aku lebih rela dengar orang memaki dari dengar air-horn tu . pemakan kuaci dan pemaki tu semua lagi setia dari kau sebenarnya . ada yang baru berumu 20an tapi nak marah marah kat pakcik yang 50an . apa yang kau tahu pasal scene bolasepak Malaysia selain join ultra ? mungkin tanya pasal Bekamenga pun kau terpinga pinga . aku kelaskan kau sebagai bangang sombong .

Tiga cores - Disiplin , Jiwa , Kerjasama Takde salah satu , ranap . kau takde displin , merewang sana sini lompat dan sebagainya tanpa ada gerakan terancang , adakah nampak cantik gerakan tu ? kau datang tapi setakat tepuk tepuk lemah , keluar suara macam budak demam panas , adakah cukup ? kau datang awal tapi bantai makan burger kurang timun , daging mentah tapi mahal tu semua , bila orang panggil kau untuk tolong bawak flag dan gendang , kau bantai buat buat sakit perut dan perlu ke tandas kerana kononnya najis kau sedang meleleh . kerjasama ke tu ?

Setakat ada baju , tapi jenis pemalas semuanya , elok kau pancutkan baka tak elok kau dan buang di atas baju tu . kau beli lah baju seluruh dunia sekalipun tapi tiga benda atas ni kau takde , baik kau simpan duit tu beli perkakas dapur . mungkin ada yang boleh ditambah lagi tapi tiga ni penting .

Masuk untuk popular Yang ni bangang . serius bangang . kau masuk , amek gambar kau sendiri guna camera 3.2megapix kau then upload kat facebook . muka wajib bermafla . kemudian caption - saya ahli ultra . kau pikir ni apa ? realiti show ? kau nak popular , pergi masuk Anda Ada 60 Saat . aku tak kisah kalau kau bermafla untuk elakkan asap tapi ada yang bermafla kat rumah kemudian masukkan dalam album mobile uploads dekat facebook . bila dekat curva , suara hilang . demam panas mungkin .

Kalau nak gambar cantik , duduk dekat tengah curva tu dan amek gambar . shot yang menarik . lately , ramai amek gambar macam tu . tapi bila babitkan ultras negeri , kau tak berani amek gambar macam tu sebab orang yang join sikit . kau hanya duduk di hujung hujung dan buat buat tak kenal orang . bila time UM , habis semua orang lama kau kenal . join ultras negeri , besarkan ia macam UM . be among the people who make the culture grow .



Aku rasa ini sahaja kot aku nak tulis buat masa ni . kalau ada apa apa pertambahan , aku buat part two . ubah sebelum terlambat .

November 28, 2011

Air-Horn , Vuvuzela Dan Kebingitan

Malaysia lawan Bahrain tak payah la nak diceritakan lagi . masing masing punya sakit , pendam sendiri . baik cerita pasal ke-semak-an , ke-bingit-an dua benda alah ni dekat stadium . aku tengok sejak Malaysia menang AFF Suzuki Cup 2010 , benda alah ni mula popular dikalangan budak kecik mahupun remaja . macam aku pergi STAR Of Paroi tempoh hari , aku rasa nak bakar siapa yang jual benda alah ni .

Korang bayangkan , orang azan pun ada yang still tipu tipu lagi . aku rasa otak diorang dah jadi lemah sebab udara di otak dah habis selepas disalurkan ketika tipu benda alah tu kot . ada dua type benda alah ni dekat stadium . satu air-horn , satu lagi mini vuvuzela .
Inilah dia air-horn . kegunaan dia senang je , picit . tapi taktahu tang mana nak picit sebab aku beli dulu jenis lain . jenis vuvuzela tetapi rekaan tempatan . pakai sekali dalam masa tujuh tahun . lepas tu aku buang . air-horn ni mungkin mahal sikit dari vuvuzela junior yang banyak dijual di stadium stadium . dan benda ni kalau angin dia habis , orang akan campak . bangang ? memang . kau beli lepas tu kau buang . baik kau simpan duit beli burger tak masak kat stadium , pelbagai variasi air yang ada kat stadium . kau kenyang , kau happy .



Ini pula vuvuzela . tapi yang ni diguna pakai kat Afrika . kira macam alat tradisional diorang . benda ni bingit sampai dulu kat WC 2010 , orang mental sebab benda alah ni . tapi dekat Malaysia , banyak jual smaller size . itu pun dah sakit hati dengar . aku minat vuvu ni dulu , tapi aku benci sejak orang ramai guna . baru aku tau sakit hati player time WC 2010 .

Apa jadah main dua benda alah tu ? kasi player semangat ? mampu buat lagu/chant mahupun mengikut rentak Barisan Kita ? aku rasa baik korang tubuhkan brass band je . sama je , guna angin dalam perut jugak . aku harap pihak stadium di Malaysia dapat rampas benda alah ni sama macam korang rampas mercun . kalau benda ni still berleluasa , aku harap pemain dan penyokong semua bawak headset masing masing lah . kalau kurang mampu , bawak kapas sumbatkan dekat telinga . itu baru buat peniup/pemicit ni semua terasa .

Mungkin ada yang kata , 'apa hak kau nak anti semua ni lak ?' . aku senang je , sebab aku pun ada hak nak anti itu ini . kata demokrasi . korang nak bola-sepak world class , nak macam Jepun atau Korea tapi pernah korang tengok diorang tipu/picit benda alah tu ? diorang lebihkan dekat chants , tapi ikut masing masing lah . kot yang nak makan kuaci sambil maki player , aku tak mampu kata apa apa . itu baru hak masing masing . apa jadah datang stadium , bayar RM5 untuk anak kau campur duit makan minum dan vuvuzela tapi dok dengar anak kau lari sana sini sambil tiup vuvu ni .

Melentur buluh biar dari rebungnya . kalau bapak pun  main benda alah ni , mahunya anak pun tk ngikut . terapkan ilmu chants atau duduk sambil tengok bola dekat anak anak . paling koman , dah besar diorang tahu formation , passing dan nama player . kot tiup/picit tiup/picit , apa faedah bawak stadium . penuhkan seat macam Malam Setiausaha bersama Anu-ah Zen ?

Dan aku taktahu nak kata apa kalau benda bawah ni dijual . memang aku give up nak tentang air-horn/vuvuzela . aku rasa bunyi dia sama dengan bunyi kereta Formula One gamaknya .


                                 

October 30, 2011

In A Year


Alhamdulilah .

Gambar di atas diambil di Stadium Kedua Terbesar di Malaysia , iaitu Stadium Shah Alam . ye SSA , bukan Stadium Shah Zainal Alam Kadir ye . bukan bukan . nak cerita apa pasal semalam bro , menang dah . malas la main provok ni semua . macam macam kejadian berlaku diluar , didalam stadium semalam . lepas game pun ada kejadiannya , tapi biar benda tu jadi kenangan masing masing .

Macam macam cerita dihebahkan di lama sosial . entah mana satu betul , is it real or fraud . biasalah , kita boleh je nak hebahkan benda yang tak betul . aku boleh je cakap yang Eby Yus tu pak sedara aku . gebang lah sikit sikit . tahniah aku kepada Ultras Nogori 9 dan Ultras Malaya yang melakukan boikot di luar stadium semalam . atleast Abam Midin rasa 'sakit' sikit kan ?

Aku tak banyak idea nak post entry ni , cuma aku rasa macam tak percaya yang kita melalui ni semua just in a year . penyokong lain dapat terima kita . yeah , maybe not all of them but atleast some of them can accept us . UM dulu pun memerlukan beberapa tahun supaya diterima orang lain . maybe kita boleh cakap , 'ignore mereka , mereka taktahu perjuangan kita' tapi sampai bila kita nak orang mengutuk , mengeji kita ? dekatkan diri dengan neutral fans . if tak dapat chanting sama sama pun , tepuk tangan pun okay dah .

Some 'quote' made by Hazim Judan .

 Meh kita imbas balik detik bersejarah 29 Oktober 2011. Buat yang tak dapat hadir. Hayati apa yang kami lalui.

1. 5 petang mula berkumpul di parking. Chants mengutuk FAM dicipta bersama-sama.
2. 6 petang Corteo Bantahan kepada FAM bermula dan bergabung dengan UM.
3. Ditahan FRU. Salah seorang budak UN9 ditendang FRU. Berlaku kekecohan namun dapat diselesaikan setelah berbincang.
4. Corteo bersambung kali ni bergabung pulak dengan UT dan UM. Seruan FAM Bangsat diteruskan.
5. 7.30 berkumpul di tempat VIP. Hamidin bangsat kena setepek depan depan. (Puas dapat jerit Hamidin Anjing). Mendapat perhatian Tok Mat, Shabery cheek dan Annuar Musa malah datang berdekatan Ultras untuk menunjukkan rasa simpati mereka.
6. Agung sampai. Nyanyian lagu negaraku, Lagu kebesaran Negeri dan Terengganu.
7. Dapat tiket free dari orang FAM tapi dibakar depan-depan.
8. 8.30, Game hampir bermula. UN9 dan UT semakin sedih tidak dapat bersama-sama pemain di dalam stadium. Lagu Negaraku berkumandang. Buat pertama kalinya menyanyikan lagu Negaraku beramai-ramai di luar stadium. (Ni paling sedih sekali).
9. Menonton TV Kecik beramai-ramai di Gerai jersey.
10. Half time gate bukak, Semua UN9 masuk ke Stadium sambil melaungkan BUFFALO SOLJAH, KAMI DATANG BUFFALO SOLJAH. Penyokong Negeri Sembilan seperti teruja kemasukan UN9 malah memberi ruang untuk UN9 masuk. (Feel gila)
11. UN9 Memeriahkan stadium dan menggamatkan suasana dengan chant ooooooooooooo NE!! GE!! RI!! yang diikuti satu stadium.
12. Terengganu Gol. Semua penyokong Negeri Sembilan senyap tidak terkata termasuk UN9.
13. GOOAAAAALLLLLL Penyamaan. Penyokong kembali bersuara. Ramai yang mula menitiskan air mata.
14. GOOAAAAALLLLLL Kedua Negeri Sembilan. Penyokong Negeri gembira tidak terkata. Masa ni Jah jatuh longkang. Sumpah saspen gila babi. Tapi Alhamdulillah. Jah selamat bangun dan terus kembali ke port UN9. Salute you Jahweedrasta Lionofjudah.
15. KITA MENANG!! Habis semua flare dan smoke bomb dibakar. semua naik gila.
16. Pemain dan coach Negeri Sembilan terus menuju ke UN9 dengan muka yang sangat ceria.
17. TAMATLAH penutup bola sepak UN9 buat tahun ini.

Tak sangka kita dah melalui hampir setahun bersama. Suka duka. jatuh bangun semua pernah kita alami. Daripada komplot yang pertama. Akhirnya kita dah sampai ke penghujungnya. Jumpa lagi musim hadapan Comrade. Love you all.
To UN9 , 2011 adalah tahun kita berdiri dan merangkak menuju kejayaan . kita besarkan lagi family kita tahun hadapan . kita buat 'anak' banyak banyak . to achieve a dream , we must start from today . when we want to start it , if not today ? dan kepada neutral fans , N9Futbol , PSNS and other fans , thank you . tahun depan , STAR of Paroi kita kuningkan . kepada coach , pengurusan , players , tahniah dan terima kasih dari pihak Ninth Mania . tahun ini satu piala , mana tahu tahun depan tiga piala kita bolot sekaligus . tiga kali cuti la macam tu ye tak ?

Next year , many things will happen . join us , be one of us . Ninth Mania and Ultras Nogori 9 sentiasa mengalu-alukan anda . curva kami sentiasa dibuka untuk anda . 2011 , suka duka ditempuhi bersama . moga tahun hadapan lebih banyak kejayaan ditempa bersama .

October 24, 2011

Tiga



Negeri Sembilan layak ke final buat kali ketiga berturut turut dengan agregat enam tiga .

Layak kali ke-III , menang agregat 6 - III , dan agregat tu kalau tolak angka nya (6 - 3) jadi III .

Ini III sebab aku happy sejak Sabtu lalu .

Hai semua , apa khabar ? Misi III III dah terkubur , misi memerahkan stadium dah terkubur , misi final antar adik dan abang juga dah terkubur . yang bangkit dari kubur ialah Misi III . dan misi meng-kuningkan stadium juga dah berjaya dengan kehadiran kira kira 40,000 penonton . syabas dan tahniah semua . walau tifo kurang menjadi , tapi takpe . itu percubaan pertama .

Negeri Sembilan yang dulu terumbang ambing di Liga Super , didesak dengan diadakan piket depan STAR Of Paroi , dicaci dimaki , stadium kosong telah bangkit dan layak ke final . sejujurnya ketika aku tengok friendly , aku hanya rasa Negeri Sembilan layak ke suku akhir saja . dan ramalan aku sama dengan coach yang mensasarkan suku akhir saja . tapi , tekaan aku salah . layak ke final rupanya .

Oh ye , Stadium Shah Alam dipilih sebagai venue final . tiket ? kahkah! free of charge kalau tengok kat tv . kalau kat stadium kau bayarlah RM50 . makan satay kajang Haji Samuri kat Senawang lagi kenyang lu tau tak . jadi apa benda nak buat sekarang ? boikot lah . beli tiket kalau RM30 , kalau RM50 baik kau jangan beli . malas la nak cerita pasal FAM . kang abam Presiden datang STAR Of Paroi naik kuda kang , parah jang parah .

Jadi selamat menonton final di tv , takpun tonton kat big screen mana mana . tapi kalau harga tiket RM30 , turunlah stadium . tapi takde stadium yang lagi best dari stadium kita sendiri iaitu STAR Of Paroi .
 

FAM , nanti anda akan tahu siapa yang mentadbir . anda , atau rakyat .

October 21, 2011

Empat Dua

Post pendek .

Haritu dah menang 2-4 , apa tunggu lagi . sekarang pergi start enjin kereta anda dan pergi ke STAR Of Paroi utk beli tiket Semi-Final , 2nd leg . dah la harga RM8 , dan insyaAllah ada benda besar besok pulak tu . moga tak hujan besok .

Ala , susah sangat suruh je kawan kawan dekat dekat area Paroi utk belikan tiket untuk korang . nanti bayarlah RM8 balik . bawak RM10 , RM8 utk tiket dan RM2 utk air . kot naik harga air time SF ni , aku taktahu lah . kapitalis macam Famous And Mani betul . oh ye , jangan beli air-horn atau vuvuzela . bingit sangat la . luar negara takde pun guna tu , except Afrika Selatan haritu sebab tu instrument tradisional diorang . nak watcane kan .

Mari bersama kita kuningkan stadium besok . Rise Up!

JUMPA BESOK YE .

October 17, 2011

Halo Semi-Final !

Kredit kepada Zizol Omar

Ehwah Ehwah , kemain gembira jang-ers jang-ers bunyik bunyik hon lepas habis game . nampak benor menang ye dak ? sorry ler lambat update , happy benar menang . tapi watlek watchill , kang bongkak Allah tak suka . bersyukurlah . jadi jangan tanya menang ke tak lawan Felda United , kalau tak pejadah aku tempek Halo Semi-Final tu .

Lawan seterusnya , T-Team . boleh tahan team ni , dengan Indraputranya yang bagi aku arkitek dan penjaring yang kadang kadang tak diduga gol nya tu . kalau pasal formasi semua , biarkan jurulatih handle . jangan kau suruh coach letak abam kembar , Kuna main goalkeeper , Jai Marlias main midfield kanan . biar coach handle . kalau kau bising bising kat fb coach pun , tak guna jugak . baik kau tengok persembahan live Foster The People .

Harini , N9 akan bertandang ke Tranung . mengaharapkan kemenangan atau seri . dan Sabtu ni , hehe date kita jang-ers jang-ers semua . sesuatu akan dilakukan . mengharapkan kerjasama ye masing masing . siapa yang baru nak join , sila mencarik abam abam mafla UN9 , atau baju tulis Ultras Nogori . sila ikut abam tu . rasa dah pernah nasihat kan benda ni ? takpe , re-write balik .

This Saturday lad , mark on your calendar . our last home game in 2011 . moga kita dapat meraikan kemenangan di laman sendiri . Lautan Kuning sudah kembali . jaga jaga T-Team .


#sila jangan bawa hon atau vuvuzela ke stadium ye , dan jangan beli . bising . gantikan bunyian ini dengan chant chant yang memberi semangat kepada pemain . sekian .

October 10, 2011

Belang Oren Hitam

Celaka .

Felda United 1 - Negeri Sembilan 0
First Leg Suku Akhir Piala Malaysia '11 .

Hati masih panas bro , mana tak nya dengan kekurangan ajaran di Hamsani tu dekat Firdaus . aku duduk dekat rumah rasa nak menjerit je dekat dia . takpe , 14 ni kau tunggu Hamsani . nak tunjuk gangster ye ? hehe , Paroi tunggu kau .

Negeri Sembilan banyak menyerang , kena tiang , miss bola dan Hamsani yang cekap..lah sangat tu . mendebarkan sungguh . kejap aku tengok Selangor vs Perak , kemudian tengok Negeri Sembilan lawan . yelah , aku tukar sebab audio Arena jauh lebih sedap dari RTM1 yang Hasbullah cakap salah nama . bukan sikit , berlambak . tapi lek , tu trademark dia . salah cakap nama . Arena pengulas lebih fresh , lebih buat orang berdebar dan banyak info . RTM hanya dengar hon memekak dan vuvuzela bingit .

Oh ye , lagi satu . penyokong Felda tu semua hati ikhlas ke nak datang ? yelah , semua jersi Felda je . almaklumlah , sebelum ni memang takde kot penyokong Felda . ada pulak banner , Serang Bang Serang , Ini Kami Punya dan juga kain kain yang dibekal bagi menggantikan mafla / bendera . tak lupa juga banner yang diibaratkan sebagai flag diorang lalu mengibar ngibar dan mengangkat angkat . hebat hebat . aku di rumah memang tercengang  tengok .

Tahniah kepada penyokong penyokong yang hadir .

14 Oktober 2011 , 8.45pm , Revenge .

Hamsani , Felda United dan Elavarasan . Wait and see .

October 5, 2011

Lima Hari Je Lagi Wei!

Oh maaf maaf .

Haritu tak update pasal Negeri Sembilan lwn Tranung . Seri 0-0 . k dah .

Sekarang lawan kita ialah abam abam Felda . ingat Felda Felda ni kampung ke ? beragak sikit . Felda ada wifi sekarang . yang tengah bandar pun takde , pakai b-band je . ni Felda yang dulu kira corok corok pakai wifi . teknologi di hujung jari telunjuk betul . hebat hebat .

First leg akan main pada 10 Oktober 2011 , di Stadium MBPJ , Kelana Jaya yakni bermain away dahulu baru main home . lu bayang kalau dapat dahului first leg , confident untuk semi-final akan wujud . jangan memain dgn Felda United ni , bawah-anjing jugak tu . ada kata laluan ke final mudah , tapi kalau ambik mudah memang jawabnya over-confident la yang membawa kepada main tak tentu hala . bum sana bum sini , sudahnya gol takde . penyokong baling botol , baling mercun then tunjuk jari tengah . amek kau jari tengah , amek!
tapi selalu jari tengah aku layangkan kepada pemain lawan takpun kepada Ef-Eh-Em .

Macam aku selalu uar-uarkan dekat sini , aku harap lautan kuning  bergelora balik di STAR Of Paroi . lu orang ingat ni group stage lagi ke ? ni dah Quarter-Final! dah la Quarter-Final , untuk Piala Malaysia pulak tu . spezial spezial . kalau kau rasa RM8 tu lebih baik guna untuk beli kredit topup takpun minyak motor , go on . nak paksa pun tak boleh jugak . kalau aku jadi Menteri Besar , aku buat Ops Sebat iaitu sebat sape tak datang stadium tanpa sebab . ala macam dekat sekolah , sapa tak datang tanpa surat doktor dikira ponteng dan membawa kepada hukuman Jumpa Saya Di Bilik Disiplin . bedebah .

So , are you ready guys for some truly madly local football ? Hamsani , are you ready ? Negri players , make sure you are ready to bring the cup to our state . AK-9 , we trust on you .

#Australia vs Malaysia , 7th October . Astro Arena , Channel 801 . 5PM .

September 25, 2011

Suku Akhir : Ditempah



Gol daripada Shahurain dan Firdaus telah membenamkan Sime Darby , 2-1 . walaupun ada sebilangan yang masih ternganga nganga sebab Arena tulis Negeri Sembilan hanya 1-1 dengan Sime Darby , tapi the truth is kita menang . dan suku akhir kita dah layak . sekarang adalah proses menyiapkan diri untuk tunggu siapa lawan kita .

Kelantan ? Felda United ? hadap mana mana team pun . doa dan semangat diutuskan kepada pemain untuk berjuang hingga minit terakhir . tak kisah bila tarikh main dekat home , tapi pastikan anda berada disana . jangan cakap banyak , jangan sibuk tulis dekat facebook kemain heboh itu ini tapi anda sendiri tak hadir di stadium . RM 8 mahal ? bawak ibubapa anda sekali jika perlukan tampungan . ajak rakan , kumpul duit reramai . ikat perut seminggu , beli air RM0.50 je . balik makan nasik puas puas .

Jangan sibuk bising di facebook kata ingin sertai Kona 4C tetapi batang hidung anda pun tak nampak . jika di facebook , beratus bising pumpam ingin sertai tetapi mengapa kehadiran di Kona 4C masih kurang ? mengapa tidak beratus ? mengapa hanya berpuluh ? ada remaja yang sertai , bawa beg SIG , pakai macam hendak ke JJ tetapi suara hilang , tak keluar . sertai untuk apa ? untuk popular ? untuk kata anda dah naik ke Kona 4C dan hebohkan di kelas anda ? untuk cerita betapa hebat anda bermain flare sambil mata ditutup dengan mafla ? hebat! hebat!

Penuhkan stadium keramat kita , dan harap dapat penuhkan curva baru kami . jika nampak ada yang memakai mafla Ultras Nogori 9 , itulah kami . jika taktahu dimana tempatnya , tanya abam tu . semua abam baik baik belaka . kerjasama dan jiwa diperlukan .

Lautan Kuning , Sila Bangkit .

September 23, 2011

Amboy Amboy Amboy

Bising itu ini , teruk teruk teruk . itu kata sebilangan orang yang aku jumpa dan dengar tentang Olimpik Malaysia atau dikenali sbg Harimau Muda . lawannya ? Jepun . hamek kau , pemenang Asian Games 2010 kau tau . kira bagi aku okaylah kalah dua kosong . okay memang okay cuma strategi aku rasa salah . permainan Malaysia juga nampak lain . shots on target Jepun dua puluh lebih berbanding Malaysia iaiatu satu . dan pemain Malaysia nampak letih . tapi siapalah kita untuk menilai . Ong Kim Swee lebih tahu perihal strategi semua ni . oh yea , atmosfera stadium memang aku tabik . bergema di TV ketika aku tengok game tu . chants nya ada lebih kurang tiga hingga empat je . tapi semangat mereka lain macam . makan shushi dengan belut kot before game .

Syria dan Bahrain , sila tunggu .

Okay , cerita tentang skuad kita pula . esok mereka akan turun menentang abam's bank di Padang Majlis Perbandaran Selayang , Selangor . mengharapkan kemenangan akan terhasil sebelum bertandang ke Tranung . boleh bawak duit lebih beli kain kat Pasar Payang . murah murah belaka . siapa yang kawan kawan pergi ke SSINS , bolehlah kirim keropok lesung ke , keropok lekor ke . boleh buat ngonyeh ngonyeh sambil layan cerita Saffiya kat TV3 . 

#Kalau masuk suku akhir , tapi stadium still tak ramai memang taktau nak cakap apa . kena suruh Tok Mat buat Ops Kerahan Ke Stadium lah macam ni .

September 18, 2011

Dua Peluru Tembus Jang-tung

Negeri Sembilan 0 - PKNS 2

Suasana sangat kelam . Harini , semua penduduk tidak keluar rumah . bandar Seremban lengang . hanya dipenuhi pendatang tanpa izin dan dengan izin . seorang pakcik terkejut kerana Terminal One harini dipenuhi abam abam kontraktor . pakcik itu bagaikan berasa dia Bandung , Indonesia . sementara di Jaya Jusco pula , abam abam mesin rumput memenuhi ruang legar kompleks membeli belah itu . seorang amoi terkejut kerana ibarat berada di Bashundara City .

Pemuda-pemudi yang baru balik dari konsert Our Voice juga in-shock dengan keadaan ini . mereka tidak tahu perkembangan semasa . malah tanya kenapa perkara ini berlaku ? adakah kerana Jang Jang semua mahu tengok Melodi atau Jalan Jalan Cari Makan ? pemuda yang ditemui di Mekdi merasakan perkara ini berlaku kerana harini merupakan cuti bagi pendatang dengan izin dan tanpa izin . namun , pemuda itu telah ditampar kerana masih tidak peka dengan perkembangan semasa . hari Ahad memanglah cuti bagi diorang . takkan Ahad pun nak kerja .

Semua persoalan memang tak dapat dijawab . persoalan hanya dapat dijawab bagi sesiapa yang mengikuti perlawanan bola sepak semalam . perlawanan yang sepatutnya menjadi medan untuk penyokong bergembira kerana layak ke suku akhir , diubah menjadi penyokong memaki hamun dan sedih ibarat menonton cerita Nur Kasih The Movie di MBO , Terminal Two. semalam merupakan hari duka bagi penyokong bola sepak Negeri Sembilan . penalti tak masuk . gol dua itu ibarat peluru tembus jantung . sakit bukan kepalang .

Namun , perlawanan akan datang perlu digunakan sebaik mungkin oleh Negeri Sembilan . abam abam bank perlu dikikis habis habisan . penyokong penyokong perlu turun ke Stadium Selayang untuk memberikan sokongan . kuningkan seat seat di Stadium Selayang seperti melawan PKNS pada 6 September tempoh hari . jurulatih perlukan pemain , pemain perlukan penyokong , penyokong perlukan kemenangan dan kejuaraan .

Lautan kuning perlu mengalir seperti biasa . lagu keramat negeri perlu dimainkan di stadium . kuning dan Negeri Sembilan tidak boleh dipisahkan . kerana , Negeri Sembilan.. Negeri Adat Perpatih .

#kesedihan perlu ditebus dengan kemenangan . kemenangan memberikan kegembiraan . kejuaraan itu satu bonus .

September 14, 2011

Nilai III vs Pasar Payang

Kredit : Shafrul Photography
Tranung Nelang ? kahkahkah! bukan nak bongkak tapi haritu terbaca dekat satu page yang konon III ribu abam abam kopok ikang nak turun . taping manang ? #ranap . ketika aku sampai stadium jam 8.25pm , aku cuba mencarik dimana Ultras Tranung dan fans fans Trnaung ? selalu away punya fans dah penuhkan tempat duduk mereka pada waktu macam tu . tapi kali ni tak .

Aku pernah duduk bersama abam ikang , dan time tu 2003 tak silap . masih kecik , ikut ayah dan kawannya yang anak jati tranung . seram . mana tak nya , tak biasa duduk away . nak sorak untuk negeri sendiri pun takut . time tu grandstand sebelah kanan penuh dgn abam ikang . tapi semalam tak , ada lopong lopong .

Jadi dua hari semalam , Ultras Tranung kata III ribu orang akan turun STAR Of Paroi . huuu nelang sungguh . lalu seorang abam UN9 menanya nelang tu apa . kawan abam ni kata yang nelang tu samseng . lalu terkekeh kekeh la abam tu setelah tahu nelang tu samseng . aku tahu maksudnya selepas pegi bercuti di Tranung . nelang itu samseng .

Namun , indah khabar dari rupa .Tranung tak nelang langsung di STAR Of Paroi . kalah 1-0 hasil jaringan Shahurain yang on form sejak kahwin haritu . aku masih mencari ke-nelang-an Ultras Tranung (UT) setelah game bermula . mana mereka ni ? nelang ke nelang-yan ? tiba tiba pada minit entah keberapa , rombongan UT hadir dengan banner Berjuanglah Demi Tranung .

Laa baru sampai ke ? bas rosak kot . takpun banner misplaced . takpe , atleast mereka hadir dan beri sokongan . walaupun angkanya hanya ber-sa dan bukan berpuluh , namun aku masih ada dengar suara mereka . kira kuat tu . apa rahsianya ? ikang ?

Apang apang pung , hadirkan diri anda pada Sabtu ini . kali ini abam abam perbadanan pulak , dan ini adalah game home terakhir di peringkat kumpulan sebelum kita bertandang ke Tranung dan Sime Darby . Bangkitlah wahai lautan kuning . Bangkitlah .

September 11, 2011

Tepuk Tangan 50 Kali

Kredit kepada : Shafrul Aboy

Kruup.. Kruup.. #bunyi karipap mini dikunyah .

Nak tau keputusan semalam ? Negeri Sembilan 5 - Sime Darby 0 .

Keputusan negeri lain  ? tengok Nadi Arena 7.30pm harini . kot ada .

Hai awak awak , jang-ers , abam abam , akak akak sekalian . lena tak tidur malam semalam ? aku lena habis . krooh krooh bunyinya . terbongkang . siapa peminat Menyu , lagilah lena . sebab Menyu menang angka sama macam Negeri Sembilan . aku semalam manjang mimpi angka limalimalima je . terima kasih juga kepada abam polis yang perhati kami . kami terharu . mesti ada abam polis terbaca post before ni lepas tu bagitahu kawan kawan kan ? terharu .

Tapi aku bukan nak riak . Alhamdulilah , menang dengan angka besar . dapat dahului kumpulan . semalam juga bagaikan hujan rahmat turun di Negeri Sembilan . aku saksi kan guruh guru di langit , tapi tiada bunyi . hanya cahaya . angin kuat . bendera bendera yang kami angkat berkibar . lepas tu tak payah kibarkan dah , sebab ada pertolongan dari angin kuat .

Tiba-tiba , angin kuat tu menjadi super-kuat . kemudian rasa air air jatuh . nak katakan orang baling air dari atas , takkan lah sebab aku duduk dekat tingkat atas . sekali hujan renyai . hujan . hujan lebat . hujan angin . semua lari tempiaran bagai dikejar sebab nak carik tempat teduh . niat aku macam tu mula mula , namun abam abam Ultras masih steady dan gagah di Kona 4C . jadi , aku batalkan niat itu . lencun tak lencun , redah je .

Aku sangka hujan lari , atau hujan yang hanya sekejap je . sangkaan aku salah . lama rupanya . sehingga 40 minit habis permainan baru berhenti . baju , mafla , jeans , kasut dah lencun . bukan aku sorang , abam abam Ultras lain juga begitu . apa yang aku sedikit terharu ialah AK-9 menyuruh player Negeri Sembilan memberi tepukan kepada Ultras . dan AK-9 sendiri memberi tepukan kepada Ultras . Jurulatih rancang , player laksana , penyokong menyokong .

Jumpa anda semua di STAR Of Paroi , 13 September 2011 , Negeri Sembilan vs Terengganu . kubu kita , pertahankannya .


September 9, 2011

Sedia ?


Jadi bermulalah tugasan abam abam polis menjaga adik adik Ultras besok . pasti diperhati dari atas dan dari bawah . macam macam tak boleh buat . kesian adik adik Ultras . niat menyokong , tapi diperhati bagai banduan habis hukuman . takpe lah , polis menjalankan tanggungjawab nya . begitu juga penyokong penyokong yang hadir , semua datang menjalan kan tanggunjawab masing masing . makan kuaci , maki , main gendang , 'groundhopping' , jual air sambil jerit burger kuaci dan sebagainya .

Segala gerak geri diperhati , batang bendera tidak dibenar bawak masuk kerana kononnya bahaya kot . tapi aku tengok dekat Chelsea , Spurs , Germany punya league bawak bendera relax je . polis diorang baik ke ? Ultras dan penyokong bukan bawak untuk pukul orang saja saja , mungkin ada yang pukul kerana cuba pertahan diri sendiri .

Malah aku rasa , bawak flag dengan batangnya sekali boleh nampak lagi lawa suasana di stadium . okay aku nak cerita tentang flare pula . tau ? jika taktahu boleh search dekat google . boleh search dekat youtube . Ultras dan flares tak boleh pisah macam kek dengan gula . boleh hidup tak kek tanpa gula ? sure tak kan . sedap ke kek takde gula ? tak kan . kalau ada yang buat kek guna garam , aku respect .


Eh sorang polis je jaga ? sah polis diorang tak bertanggungjawab . sure makan gaji buta . bahaya flare ni , boleh datang cedera . kenapa diorang tak jaga . jika anda tengok di luar negara , ada supporter mereka yang baling flare ke tengah padang . ya , itu bahaya tapi Malaysia yang mengamalkan adat ketimuran , sopan santun tak akan buat begitu . ada insiden ketika Final FA Cup 2010 dimana supporter Kelantan baling flare ke tengah padang . itu bukan Ultras Red Mania , itu orang lain . Ultras-Ultras di Malaysia memang tak akan baling flare sesuka hati ke tengah padang . what for baling ? pejadah ? lagi buat game tertangguh . injury time sepuluh minit kang .

Ada abam polis kemain anti smokebomb , haa ni lagi satu . pi search kalau tak tau . ada yang sepak supaya benda tu padam . aku nasihat , setiap abam polis perlu membawa selimut atau kain kecik , baru boleh padam . smokebomb tu tak boleh padam sendiri . cubalah lawan smokebomb tu , smokebomb tu hani kental . dia berani lawan balik . cuba padam , lagi dia keluar banyak . ada pulak hati nak padamkan ? adik adik Ultras sendiri biar je macam tu . itu nak bangkitkan suasana juga . tak kejadah buat tu semua kalau takde tujuannya . macam bersukan la . apa jadah bersukan kalau takde tujuan ? mesti lah ada tujuan . ada nak kurus , ada nak sihat , ada nak for fun , ada nak jumpa kawan baru . pernah ke korang pergi bersukan , lepas tu realise , 'apa guna aku lari ni eh ? apa tujuan aku? ' kalau korang pernah alami situasi macam tu , aku respect lagi sekali .

Jadi kepada abam abam polis yang baca ni , kami tak benci anda . kami tahu anda jalankan tugas . cuma harap anda semua dapat faham situasi kami . situasi dimana menyokong tahap gila babi tapi masih under control . harap maaf jika ada abam polis yang terasa dengan post ini . sekian , terima kasih .

SEDIAKAH ANDA ?

September 7, 2011

Permulaan Piala Malaysia 2011

Credit to : Ahmad Junaidi

PKNS ? Done . Negeri Sembilan telah menang 2 - 1 ke atas PKNS . Gol header dari Hai-O dan volley cantik dari Shahurain telah meng-senyap-kan penonton penonton . err , semalam main dekat Stadium MBPJ ke Stadium Tuanku Abdul Rahman ? Syabas terhadap penyokong penyokong Negeri Sembilan yang hadir . UN9 pun turun juga , tu taknampak gambar atas tu . penat Ahmad Junaidi amek gambar . Thanks AJ :)

Aku tersentak ketika PKNS menjaring gol ketika minit 9 melalui Norhafizuan yang terus tidak lepas peluang untuk tendang bola ke gawang gol yang kosong lepas Farizal M. keluar dari gawang untuk menumbuk bola . semua fans N9 nampak kecewa . kemudian , free kick dari Shukor berjaya ditanduk Hai-O yang tidak dikawal sesiapa . tengah lepak chill nak amek kuih tart nenas , tiba tiba ada jeritan gol . terus laju aku ke ruang tamu . tengok , abam Kecik kita iaitu Shahurain . ulang tayang , volley . incredible . awesome . sure masuk ESPN .

Second half aku sempat tengok sikit je sebab keluar makan dengan family , dapat jugak tengok Farizal M. kena buang padang . tak puas hati betul dia . apatah lagi fans N9 . aku hanya menarik nafas lega lepas game habis . PKNS bukan calang calang team , team ni hanya kalah sekali ke atas Sarawak ketika Liga Perdana 2011 dan mereka Juara Liga Perdana 2011 .

Jadi , selepas ini , tugasan kita pula . STAR Of Paroi , 10 September 2011 , 8.45 pm , make sure you there . tiba masanya lautan kuning bangkit , sampai bila hanya mahu berkata - 'powerlah fans kelantan , ramai fans . powerlah fans perak , ramai .' tiba masanya orang luar kata , 'hebat fans N9 , ramai . cantik lautan kuning .' kita bukan calang calang team wahai jang-ers sekalian , kita adalah Juara edisi 2009 , Naib Juara edisi 2010 . 2011 ? Mungkin juara kembali ? hanya Tuhan , kita , pemain , coach , pengurusan yang menentukannya .

BANGKITLAH WAHAI LAUTAN KUNING!


August 29, 2011

Ketaksuban Remaja Terhadap Budaya Ultras


Ini post nasihat . mungkin bukan aku sahaja kurang puas hati , malah ada beberapa teman dan komrad sama juga tidak puas hati . ini tentang ketaksuban remaja terhadap budaya ultras .aku tidak kisah jika mereka taksub kerana minat , cinta mereka terhadap negeri dan negara namun ada yang masuk kerana nampak ultras ini seperti satu fenomena . seperti Akademi Fantasia pada tahun 2003 dimana semua duduk depan tv , tidak kira budak kecil , remaja dan warga emas . misi mereka untuk tengok Vince , Khai , Rosma yang sekarang bukanlah seorang penyanyi namun buat benda lain . pejadah buat program realiti kalau dah tahu 'artis' tu nanti jadi pengawal keselamatan Ukay Perdana ?

Pada tahun 2007 , Ultras Malaya ditubuhkan . aku tak tahu sejarah nya , namun banyak halangan dan dugaan dihadapi mereka pada awal ditubuhkan . dibaling burger , air botol . hanya mereka yang lalui saja yang tahu betapa peritnya time nak bangunkan UM itu sendiri . mereka tetap bersemangat dan berjiwa besar . tiga tahun selepas ditubuhkan , usaha mereka berbaloi . dikenali ketika semi final AFF menentang Vietnam . ketika itu semua tabik dan mahu mengenali siapa itu UM .

Namun tak semua suka , ada jugak yang membenci usaha murni mereka . ada yang menganggap mereka gila kerana berdiri selama 90 minit untuk memberi semangat kepada pemain Malaysia . dan selepas final AFF banyak ultras negeri ditubuhkan . sebelum final juga ada ultras negeri ditubuhkan seperti Perak (Silvermania) , Kedah (Ultras Kedah) , Selangor (UltraSel) . malah Ninth Mania juga ditubuhkan sebelum final AFF 2010 .

Harini , ramai anak muda dan remaja mahu join ultras . ada yang betul betul jiwanya untuk negeri , namun ada yang tidak . harini saya mahu rungkai tentang yang tidak itu . jika dilihat di page page ultras negeri , banyak yang like . mungkin ada yang dari negeri luar . seperti UKTRM (Ultras Kelantan The Red Mania) , berbelas ribu like di facebook . namun berapa ratus yang muncul di Stadium Kota Bharu ? jauh panggang dari api . ada yang kata , 'tidak apa lah . ini tunjuk dorongan orang ramai  kepada ultras itu sendiri ' . ye , memang namun apa salah jika setiap game lebih kurang dua ratus orang memenuhi curva curva . lebih baik pengelike pengelike itu turun stadium sendiri .

Bagi saya , banyak yang cakap lebih buat tidak . cakap di facebook , 'besok saya akan join tak sabar nak join . ultras selamanya ' . namun , ada yang hanya cakap sahaja . tapi masih tak join juga . alasan - saya malu . saya tak kisah yang maki dan makan kuaci kerana ada mereka itu setia kepada negeri dan negara juga . kalah menang mereka tetap disitu . namun remaja remaja dan anak muda sekarang hanya bangga kerana menjadi seorang ultra . di sekolah , heboh tentang konon dia join curva . konon dialah seorang ultra di sekolah . konon tiada ultra lain di sekolah selain dia .

Ini saya lalui sendiri , ada yang chant sehingga ke kelas . saya hanya mampu tengok . nak tegur , takut nanti taknak join ultras lagi dah . konon ultras ni ganas dan macam bagus . ada yang panggil saya abang ultras sambil mengangkat tangan . saya hanya dapat dia suruh relax sahaja . abang ultras ? tiada hierarki didalam ultras . tiada brother besar atau apa . semua sama sahaja .

Jika lihat di page facebook Ultras Malaya , ramai remaja yang melalut di page itu sehingga wallnya terpaksa ditutup . jika dulu saya bukak facebook setiap hari , notification sampai 50 terpampang di kiri page dan semuanya melalut seperti - Ultras Selamanya dan sebagainya . ada yang kasi idea untuk chant baru ? tiada . semua tulis mengarut melalut . saya tahu , UM baru permulaan . belum lagi 10 tahun lagi mungkin di curva , sehingga 2-3 ribu join untuk chant . ketika itu ragam lagi pelbagai . poyo , bongkak akan lahir di dada para remaja . aku tahu itu . sekarang pun sudah ada . namun jumlah nya masih kecil .

Saya hanya nak seru , pergi join ultras hanya kerana cinta akan negara dan negeri . nasionalisme , patriotisme yang semakin menghilang dikalangan remaja perlu dibangkit , diseru semula . percaya atau tidak , selepas saya sertai ultras ini , memang semangat cinta akan negara , negeri , kelas mahupun sekolah akan bangkit . ini bukan Smakshok yang menipu , ini jujur . saya laluinya .

Pesanan saya , apabila anda sertai anda akan ketagihan . namun jangan bawa ketagihan itu ke sekolah . jika iya pun , lakukan di kalangan rakan anda . tarik mereka untuk join namun jangan paksa . sokongan dari hati diperlukan . tak perlu heboh heboh , ini adalah top secret . tiada siapa mengenali anda ultras kecuali rakan dan keluarga . jika bangga kerana sertai ultras , kemudian chant di perhimpunan atau ketika rehat kuat kuat , sila hentikan . ini amaran keras . saya taknak perkara bangga dan taksub gilababi terhadap ultras sehingga membawa ke sekolah menular ketika ultras diterima ramai atau mula popular .

Jangan hanya sertai Ultras Malaya sahaja , sertai ultras negeri anda sendiri . jangan malu kerana bilangannya sikit , jangan malu jika ke-stim-mannya , ke-surup-annya tidak sama seperti UM . UM sudah laam bertapak walhal ultras di setiap negeri baru hendak memulakan langkah . UM berjalan , ultras negeri negeri masih merangkak . setiap negeri sudah ada , atau mungkin beberapa negeri tidak ada . biar mula dari bawah , jangan ketika dipuncak sahaja baru nak join . apa yang kita lakukan , semua kita mula dari bawah . membuat , mengekalkan , menaikkan budaya ultras bukan senang . kerjasama , sokongan , jiwa diperlukan .

Saya masih budak sekolah .

August 23, 2011

Bukit Jalil III


Hello guys , apa macam ? dah 23 Ramadhan dah . tuptaptuptap dah nak raya . semua semangat nak raya , semua tak sabar nak balik kampung . sampai iklan raya berlambak dekat tv . aku paling suka..lah sangat ialah iklan syarikat abam Yusopaslam . dia punya camera paling lawa . tak ubah macam aku tengok Gerak Khas . iklan dengan cerita , sama je . apatah lagi filem . filem dia up sikit . semua kutipan bokopis .
video atas aku buat secara amatur sahaja memandangkan aku pun amatur . nikmati , pejam , pancut .

Semua dah ready dengan Piala Malaysia 2011 ? come on guys , lagi beberapa hari je ni. 6 September dah mula dah ni . lawan PKNS di arena lawan , kemudian lawan Sime Darby dekat STAR of Paroi . apalagi , hobin sampai abam opis ni menangis lah . lain jadual boleh tengok entry di bawah ye .

Jersi , mafla , jiwa , semangat semua dah ready ? belum ? okay nikmati raya dulu , lepas tu hobin sehobin-hobinnya . Negeri Sembilan juga ada meminjam Munir Amran dari Pahang . boleh main bek kiri dan midfield . dahulunya pernah bermain untuk Felda United sebelum berhijrah ke Pahang . itu je aku boleh bagitau , yang lain suruh pakcik Google carik . sekarang carik , sementara pakcik Google dah habis makan moreh .

Lagi 8 hari juga adalah Hari Kemerdekaan Malaysia . bendera dah siap ? dah gantung ? kalau tak yang besar , kecik pun jadi . lekat dekat kereta . nak paling power , guna kertas , lekat dekat lidi sate . itu cara aku time sekolah rendah . kibar jugak , walaupun roman tak seberapa . asal kita bangga dan tahu maksud semua lambang tu . bendera Shellshi , Menshehshter boleh pegang dengan bangga , takkan negara kita punya tak boleh kot ?

Bangga .

August 5, 2011

Piala Malaysia 2011

Undian PM2011 sudah pun dilakukan petang tadi di Pentas Utama SNBJ . aku tak sempat tengok , cuma aku tengok banyak ruang kosong di tempat duduk lalu membuat aku bertanya ,

'apa jadah dia buat dekat SNBJ ?'

Okay , aku hargai apa yang mereka cuba buat . memang la peminat semua akan tengok cuma pilih la tempat yang simple . Wisma FAM ada , berlambak tempat lagi nak buat . dan dengar cerita , ucapan semua panjang berjela dan mengarut sungguh . hadoi , FAM FAM . apa nak jadi . lepas ni buat la mengikut ke-eksklusif-an piala itu . undian ni bukan satu Asia tengok . lain la mcm UCL , World Cup semua tu . satu dunia tengok . ini hanya piala yang gah di mata Malaysia , Asia Tenggara dan Asia mungkin .

Cukup la nak cerita pasal kelemahan FAM , kang ada uncle uncle FAM yang anti-N9 kang . jadi negeri yang berpanjikan Kuning , Hitam , Merah ini telah diundi bersama Terengganu juara Piala FA , PKNS juara Liga Perdana , dan Sime Darby yang memalukan pasukan kesayangan intan payung FAM iaitu Pahang .

Boleh dikatakan group of death juga . ye memang group of death tapi macam macam boleh berlaku . biar kita di-underate asal kita mampu buat kejutan . dulu PM2009 , kita bukan pasukan yang jadi favourite , tapi N9 berjaya jugak menang sekaligus buat semua tabik hormat dekat N9 .

Jadual Perlawanan Piala Malaysia 2011: Group B:
(Tertakluk Kepada Sebarang Perubahan Terakhir)

  6 September 2011 - PKNS FC lwn NEGERI SEMBILAN
10 September 2011 - NEGERI SEMBILAN lwn Sime Darby
13 September 2011 - NEGERI SEMBILAN lwn Terengganu
17 September 2011 - NEGERI SEMBILAN lwn PKNS FC
24 September 2011 - Sime Darby lwn NEGERI SEMBILAN
27 September 2011 - Terengganu lwn NEGERI SEMBILAN

Suku Akhir: Oktober 4 dan Oktober 8, 2011
Separuh Akhir: Oktober 14 dan Oktober 22, 2011
Akhir: Oktober 29, 2011

Meh ramai ramai penuhkan STAR of Paroi . kasi gentar semua musuh . habis binasa mereka terus dan taubat nak datang STAR of Paroi . oh ye , maaf la lambat tapi Ninth Mania mengucapkan ,

Selamat Menjalani Ibadah Puasa di Bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua muslimin dan muslimat .

July 28, 2011

Kekalahan Mengajar Kita Untuk Berusaha Lebih Gigih

Gambar dicekup dari : Farid Photography

Malaysia 1 - Singapura 1 (Agregat 4-6) . Ada penonton mahupun penyokong pulang awal . mungkin kerana sedih takpun nak elak jem . aku merupakan ribuan penyokong yang tak dapat pergi ke SNBJ . jadi aku pergi kedai makan , tengok skrin besar dengan kawan . and kawan aku yang merupakan bukan lah penyokong setia Malaysia , terus menjadi penyokong malah susah nak dengar diorang kutuk ke apa . mungkin nanti diorang kutuk , aku balas balik kot . mungkin .

Gol daripada Shi Jiayi melenyapkan harapan nak ke Pusingan Ketiga World Cup 2014 . konsentrasi Malaysia terus terganggu akibat daripada gol Shi Jiayi malah banyak lakonan yang Singa-porno buat juga buat semua penyokong baling botol minuman . baru kau tau penyokong Malaysia ni semua buas . bak kata Pengulas Arena tadi (lupa nama) ,

#gambar menunjukkan Avramovich , jurulatih Singa-porno. 'Ye ini lah director kepada actor actor Singapura .'

Aku salute betul dekat pengulas tu , berani dia cakap . selalu macam tu Zainal Abidin akan cover cover , tapi nak buat macam mana . dah terlepas kan . aku rasa Si buncit Qiu Li akan mengalahkan Que Haidar dari segi popular nya . entah entah kahwin orang seiras Linda Jasmine . Duric pula akan menjual Durex secara online , nantikan link web berkenaan . aku akan umumkan . jangan risau . Jumaat Jantan akan membuka tempat bela ayam jantan . Izwan Mahbud akan berduet dengan Izwan Pilus untuk lagu terbaru mereka - Foreigners .

Aku ucap tahniah dekat keeper , Khairul Fahmi Che Mat atau Apek sebab save banyak chance chance yang memang 90% gol . time tu cuak habis , yang nak terkencing tu memang terus kencing dah . haaa cuak tak cuak . aku suka Muslim Ahmad botak , macam Juvana . muka gengster habis . patutlah tadi Duric tercengang je , mana nak lari bro? depan lu ada juvana terlepas . lu datang , dia makan . lu diri , dia makan jugak . jadi baik lu lari .

Kalah menang , kita kena sokong . itulah skuad kita . lepas ni sokong Harimau Muda pulak . lawan Jepun tu , kasi Apek main . sure ramai gadis Apek bawak balik ke Malaysia sekaligus memberi 'makan' kepada pemain lain . mana tahu K.Rajagopal pun dapat 'makan' sekali . mana tahu nanti Syria tu kita boleh 'makan' macam kita makan sirih je . ngap ngap , dah menang . lawan Bahrain , kita kena suruh pemilik Nasi Arab seluruh Malaysia untuk taja mereka , kasi diorang 'bir halal' , main nanti sure mabuk . diorang tengok muka Fadhli Shas pun macam Betty Benafe . yay aley .

Tahniah Harimau Malaya , walaupun kalah , penyokong akan sentiasa dibelakang anda . Oh Malaysia , Kau Kebanggaankuuuu .

July 27, 2011

Sehari Sebelum Singapura-pura Menghadapi Neraka Dunia .

Hoi , tajuk kemain panjang . jangan main main . hati orang semua panas dekat Singapura-pura ni . sekarang mereka nak main psikologi bodoh je , mintak maaf la , kata best main dekat SNBJ la . kau tktau mcm mana rasa main dekat SNBJ ni Singapura-pura . rasa macam makan tahi basi . haa sedap tak sedap ?

Aku antara ribuan penyokong yang tak dapat tiket , sakit hati dia sama macam sakit hati dapat tahu awekku curang kepadaku . aku cuma nak marah dekat FAM sebab sepatutnya mereka bahagikan tiket kepada stadium yang boleh beri pulangan . kau bayangkan orang perlis turun SNBJ kemudian tak dapat tiket . apa rasa mereka ? ya, memang semangat cintakan negara semua tapi rasa sakit tu mesti ada kan ?

FAM! kenapa kau tk bukak mata lagi , kenapa kau masih tidur dekat atas bantal diisi dengan duit lg ? mungkin kami salah sebab tk beli tiket awal awal tapi kenapa kau tak limitkan tiket ? ulat tiket berlambak , jual sampai RM100 , RM300 . kami ni bukan kaya macam awak FAM . ada yang memang betul betul penyokong dari dulu , tak dapat pegi sbb ulat tiket haram ni . ulat dan FAM lebih kurang je .

Aku akui yang aku dah siapkan diri sejak seminggu lepas nak ke SNBJ , and last sekali aku tak berpeluang pergi . tahu tak sakit hati aku ni FAM ? sakit macam bontot kena cucuk dengan batang bendera . aku yang semangat sejak seminggu lepas , mula turun semangat utk pergi lepas tau tiket dh habis . itu baru aku , bayangkan berapa ribu lagi tk pergi ? FAM , lepas ni kau bahagikan kepada stadium yang boleh memberi pulangan yang tinggi tp adil la . jangan dkt Kelantan tu kau letak sampai 50ribu . ada orang N9 yang terpaksa pergi ke sana pukul 7am , terpacak tetapi pulang hampa petang itu .

Dan FAM , tolong lepas ni jangan naikkan harga tiket . harga tiket itu bukannya macam harga Roti John , mahupun nasik lemak ayam . tetapi macam harga baju kau beli dekat Seremban Uptown . mungkin FAM akan kata ,

'ala naik harga pun , orang pergi jugak'.

Ye memang orang pergi tp sbb Malaysia sekarang sedang berjuang menentang rival , kalau lawan Syria ke , cuba tengok laku tak laku tiket tu dengan harga RM30 . mau botak semua AJK sebab pikirkan cara promosi . baru tahu langit tinggi rendah . baru tahu siapa penyokong siapa penonton . baru tahu siapa setia siapa lalang .

Apa apa pun , aku ucapkan selamat berjuang kepada Harimau Malaya . tak kisah la korang pergi stadium ke , lepak kedai mamak ke , tengok big screen ke asal support Malaysia . setakat heboh pemain ke-12 tapi sokong time naik , baik tak payah . aku muak dengan ayat - SAYA PEMAIN KE 12 MALAYSIA . tetapi tak kenal player . baik kau jadi pemain ke 12 futsal team kampung kau iaitu buat bancuh air .

July 24, 2011

Singa-pok 5 Malaysia 3


Model : Oren Sprite

Tumtam tumtam semua status semalam . bila baru je nak lekat bontot dekat sofa , Safee Sali dah score . baru je lekat bontot , dah lompat gembira . kemudian semua cuak time Singa-pok attack . termasuklah aku yang tengok bola sambil online . kalau ada lah kopi secewen dekat tangan aku , mahu tumpah dah . macam orang parkinson . jantung dupdapdupdap . sesiapa yang ada penyakit jantung , memang boleh daftar dekat hospital untuk masuk wad . cuak woi cuak!

First hal , Singap-pok 4 Malaysia 1 dan time tu aku tahu , semua dah frust dan putus asa . aku mesej kawan aku pun , kemain maki dia . aku pun sakit hati tapi nak taknak tu lah skuad negara yang kena kita support ye dak ? oleh kerana rehat , semua orang pegi cool down hisap rokok , buat balik kopi sebab dah tumpah tadi , ada yang sempat masak maggi . komrad UM dekat Jalan Besar mungkin ada hal mereka sendiri . pakcik makcik dah give up , masuk tido . mungkin dah tutup lampu kot . ehem .

Bila second half start , semua layu . tengok pun sebab malas tukar channel lain . namun aku rasa Malaysia boleh bangkit , dan hasilnya memang boleh . Malaysia jarak gol dengan 4-3 dan aku time jerit macam aku duduk sorang sorang dalam dunia . mana tak nya , dari 4-1 terus jadi 4-3 lalu keluarlah pakcik dari bilik , makcik pun marah sebab tak dapat nafkah . potong stim . kemudian Singa-pok benam Malaysia dengan 5-3 , dan time tu aku dah bersyukur dah sebab even kalah pun , Malaysia ada advantage time 28Julai ni . aku boleh katakan aku tido time tu adalah paling lena , sambil diiringi lagu Lion Sleeps On Thursday . aku bangun pagi tadi dan tengok seluar basah . Apahal ?

Jadi ghamey ghamey kita turun SNBJ khamis , 28Julai . RM30 untuk seat terbuka . ala kepada pakcik , sila carik hari lain la . saya tahu khamis malam jumaat adalah hari special bagi pakcik dan makcik . tapi hari lain boleh kan ? aku cuma harap 50ribu dapat penuhkan SNBJ lalu kencing , muntah , pitam semua pemain Singa-pok . kalau boleh datang awal , boleh shopping mafla ke jersey ke . dan aku ucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia yang pergi ke ke Singa-pok semalam , neutral fans ke UM ke SSFC ke N9 Futbol ke asal semua support Malaysia .

p/s : aku paling piss off dengan perempuan yang terus like page player sebab dia hensem . contoh : Sebi Singh Official Fan Page . lepas tu , sengaja letak gambar Sebi Singh (example) sebagai DP di FB mereka . rasa time tu nak simbah je kopi panas dekat laptop diorang , biar rosak laptop diorang , takpayah nak update FB lagi dah . tetiba aku 'butthurt' pahal ?

July 21, 2011

Ahhhh Sarkas (Finale)

Ahhhh ni buat aku sedih ni , adui . mana tak nya , dah tak boleh dah tengok abangzz abangzz BPL main lagi lepas ni . mesti aku rindu hish . ni finale untuk post Ahhhh Sarkas . sedih aku ni macam Erul keluar dari AF9 , macam penyokong Menyu disuruh bukak baju . aku menangis teresak esak ketika menulis post ini .

Fuhh tenangkan diri . baik harini nak cerita pasal Malaysia XI VS Chelsea . game ini berkesudahan 1-0 , takpun 1/2 - 0 takpun 0 - 0 sebab gol dijaringkan Drogba sangat sangat la kontroversi . sure masuk Melodi Ahad ni . mampus la Sukhbidin and the rest sebab nanti kena terjah dengan abangzz abangzz Melodi . jaga jaga!

Apa aku boleh perhati ialah Malaysia main cukup bagus time second half , and those senior yang diorang panggil boleh la diberi pujian cuma Norhafiz dan Subramaniam ada buat silly mistake . dan abangzz Daudsu nampak macam masih trauma dengan Final FA haritu . dia tak boleh jejak kaki ke SNBJ . nanti dia terngiang ngiang .

Yang aku pelik satu je , player Chelsea semua main kemain serius . tak macam pemain Meriam dan Hati Kolam , mereka lebih relax dan anggap game ini adalah untuk kutip dana FAM . tetapi tidak bagi Chelsea , mereka anggap ini sebagai perlawanan untuk kemampuan Villa-Boas , jurulatih Chelsea yang baru . Boxing-wa pun kemain marah tadi bila tak diberi throw in kepada Chelsea . Lu jangan main main Boxing-wa , tengok sikit pengadil tu sapa . dia panggil geng cikgu dia tahulah kau . tak balik London kau nanti .

Dan pujian harus diberi kepada yang memakai baju kuning hitam , mahupun biru merah putih iaitu baju Malaysia . makin bertambah aku tengok . and aku puji jugak penyokong yang boo Ben-main-Ayoun tadi . padan muka , sapa suruh negara kau buat huru hara . kan dah semua orang benci . siap kena boo lagi , ni baru Malaysia , belum kau main pre-season dekat Arab lagi . mau kena bedil kau .

Akhir kata , marilah saksikan game sebenar iaitu Malaysia VS Singapondan pada hari Sabtu ini . tak kisah di TV ke , di Big Screen ke , streaming internet ke asalkan kau sokong . kasi Lion Sleeps Tonight sama itu Singapondan .

'Saya sokong Kenny dan Arsene Wenger yang awekzz awekzz di Malaysia menarik bagi saya . Jaga jaga awekzz semua , saya buas tau .'

July 20, 2011

FAM , Lu Memang Bam Bam Buwe

Gambar sebat dari Mashelmy , banner dibawak ketika Malaysia Vs Taiwan haritu dkt SNBJ .

Hello everybody , harini aku hanya nak cerita tentang FAM . mereka ni guna bahasa omputeh untuk nama mereka , nama sebenar adalah Persatuan Bolasepak Malaysia , tapi oleh kerana bunyi mcm tk cool langsung , mereka letak laa FAM , Football And Money . Ehh tak , Football Association of Malaysia .

Pehh omputeh la cool , baru la semua kelab kelab luar terpegun ye dak ? barulah boleh mengadakan perlawanan 'tambah kantung , hiburkan penonton' . hebat tk hebat FAM ni adalah mereka bawak team Hati Kolam , lalu 'rakyat' mereka yang patriotik memenuhi stadium dan berlaku lah kontroversi antara Dato' Rajagopal , Safee Sali dengan rakyat Hati Kolam . macam ni lah rakyat yang patriotik , sanggup ketepikan negara , pentingkan 'kampung halaman' . syabas syabas .

Ehhh bukan tu saja , FAM sudah keluarkan tiket untuk Malaysia Vs Singaporn pada 28 Julai di SNBJ . Dan tiket dia adalah RM30 untuk terbuka . congrats FAM , naikkan lagi harga tiket . tu murah lagi tu . patut sampai RM60 . baru lah mcm liga luar negara kan ? memang penuntut universiti dan pelajar sekolah mampu semua tu . relax la FAM , rakyat sekarang ni kaya . budak kecik dah ada phone beratus ringgit . tak ke kaya tu ? kalau duit rasa mcm tk cukup , selaraskan pulak harga tiket untuk semua stadium bagi Piala Malaysia ni takpun Final PM 2011, korang letak harga RM100 , amacam ? baru lah macam Eropah .

FAM oh FAM , bila la kau nak sedar yang kita ni hanya negara yang baru nak meningkat , tapi kau punya perlakuan macam kita ni dah menang World Cup 5kali . kau pikir kami ni semua negara Eropah ke ? mungkin ada yang tak merungut harga tiket kerana semua Demi Malaysia kan tp untuk kau ialah untung untung untung . bangsat . sikit korang tak pikir susah senang nak sokong Malaysia kan ? Presidennya jangan cakaplah , sekali pun aku tk pernah tengok dia turun game Malaysia . aku rasa dia turun time Malaysia dah leading kot , boleh naik kuda ke SNBJ ye dok ?

Aku tau , FAM bukan baca pun blog ni , dia tengah kira duit . besok nak masukkan dalam bank duit perlawanan 'kutip dana amal FAM' .

July 19, 2011

Konvoi Perdana Ke Bukit Jalil



Waktu yang dinantikan telah tiba... Pertemuan dengan musuh tradisi sepanjang zaman daripada zaman atuk nenek moyang kito dahulu sampailah ke zaman kito sekarang... Antara pasukan kesayangan kito Malaysia dan dan musuh tradisi berzaman-zaman Singapundek!!!

creadit BGB Perlis ~

Dengan ini, kami menyeru semuo waghih-wangih Ne9ori Sembilan untuk kito samo-samo turun ke Bukit Jalil... Tidak kiro sesiapo pon, N9 FUTBOL, PSNS, ULTRAS NOGORI, JANG BRIGADE, NINTH-MANIA, dari PILAH, TAMPIN, PALONG, JOMPO, GHOMBAU, JELOBU, PORT DEKSEIN, SEROMBAN dan seluruh pelusuk Ne9ori Sembilan Ne9ori Beradat untuk bersamo-samo memeriahkan konvoi ini. Satukan hati, satukan jiwa, satukan semangat samo-samo kito berkonvoi ke Bukit Jalil. Tunjukkan pado negaro bawaha ne9ori beradat ini sayang dan cintokan negaro.
Maklumat perjalanan konvoi adalah seperti berikut :-
  • Tarikh                       :- 28 Julai 2011
  • Tempat bekumpul  :- Perkarangan STAR,Paroi [lepak makan popia dulu] 
  • Masa                        :- 2.30 petang waktu Malaysia
  • Masa bertolak         :- 4.00 petang waktu Seromban
Dan jangan lupo, bawak segalo peralatan yang ado untuk diikatkan kek kereto dan motor masing-masing... Contohnya bendera Malaysia, Mafla Malaysia, Bendera Negeri Sembilan dan sebagainya... Bergantung dengan kreativiti wangih-wangih semuo!!! Biar nampak macam kereto berhias pon takpo!!! Barulah meriah konvoi kito nie!!! hehehehe :D






Sebarang kehadiran dan pertanyaan boleh terus ke link di bawah...

Jumpo kito di sanun wangih-wangih semuo !!!
HIDUP MATIKU MALAYSIA !!!!

by :- chung-ho

July 16, 2011

Ahhhh Sarkas Part 2

Malaysia 3 - Liverpool 6 . Eh kejap , sapa home eh ? Malaysia eh ? k , ingat kan Liverpool tadi . ramai benar 'scoucers' dkt SNBJ . tahniah dekat pemain Malaysia sebab dapat pecah tembok Liverpool sebanyak 3 kali . hek eleh , tu ke yang team yang menang BPL 18 kali ? macam tak kasi tentangan je .

'memang lah wei , tu semua second team . ada injured , ada pegi Copa America' .

oh terima kasih bang , lupa pulak game ni nak tambah kantung je . ingatkan game nak naikkan ranking . ahhh terlupa terlupa ! King Kenny pun dah balik kan ? takpe semua peminat boleh amek gambar dgn King Gopal . even kita kena 6 , tu semua sebab Apek macam nak taknak je main . baik dia simpan tenaga untuk 20Julai ni ye dak ? tembok Liverpool pun kita boleh pecah , apatah lagi tembok Singaporn . jangan riak , jangan riak haha .

Aku tengok golongan Hitam Kuning makin bertambah tadi di SNBJ . tahniah kepada yang memakai . sesiapa yang memakai jersi Angsa tadi , tahi-niah juga . first time la eh korang tengok Malaysia main ? tahniah . sekarang minda semua komrad tertumpu kepada Singaporn je . Chelsea tu tak yah tengok pun takpe .

Oh ye , dengar cerita ada sebuah kelab penyokong atau kelab penyokong paksa rela ada ketika Malaysia lawan Arsenal haritu . ini sumber dari kawan aku . namanya Team Malaya kot , kawan aku ingat itu adalah Ultras Malaya namun aku aku explain yang UM sudah boikot game tu . and kelab penyokong itu juga menyanyi di luar stadium , dalam stadium and semua mata tertumpu kepada mereka ketika di luar stadium .

Mereka memakai baju official belang hitam Malaysia yang dipakai ketika sukan sukan besar seperti Olimpik atau Sukan Asia . aku cuma rasa kelab ini ditaja oleh TM sebab ada dimana mana iklan TM yang tulis Team Malaysia . tadi ketika aku tonton perlawanan 'kutip dana' Pro Events , mereka ada namun aku tengok tak pula berdiri ataupun menunjukkan tanda sokongan . cuma duduk sahaja . aku tak boleh komen apa apa . taktahu tujuan mereka , sama ada menyokong atau menarik perhatian .


'Lawa pulak aku tengok awek-awek dekat Malaysia , ni nak ngorat ni . roar roar! '

July 13, 2011

Ahhhh Sarkas Part I

Arsenal 4 - Malaysia 0 . Game ni Arsenal jadi 'home team' . Main di Stadium Nasional Bukit Jalil tapi mcm main dkt Stadium Emirates . fuhhh , kemain ramai rakyat rakyat London yeh ? balik Malaysia untuk cuti semester ke ? :) Terima kasih kepada rakyat Malaysia yang pakai jersi Malaysia walaupun tak ori , atleast ada badge bendera Jalur Gemilang dari orang yang pakai badge meriam time zaman British . Kasihan .

 Pemain defender kita iaitu , Aidil Zafuan diboo ketika injured . amboi , patriotik benar korang semua dekat Arsenal . kawan aku berada disana kata yang bukan Aidil je tapi pemain lain pun kena . kasihan , sayangkan daerah 'idaman' korang dari negara tanah tumpah korang . ada yang kata match ni untuk gain experience , ye betul tapi lebih baik beri pemain rehat dan buat latihan untuk bertempur dengan Singapurak 23hb Julai . pemain semua penat , bukan macam korang bayar untuk tengok pemain kegemaran bermain .

FAM , aku tktahu apa masalah korang semua , kenapa korang gadaikan kepenatan , moral dan semangat pemain , jadual padat liga hanya untuk tiga kelab BPL ? even China pun hanya hantar team divisyen kedua mereka bagi lawan Liverpool . kita ? letak pemain negara dengan harapan untuk seri ataupun kalah bermaruah . tolonglah ye , lepas ni carilah negara utk buat friendly . kalau lawan Senegal pun okay lah . mula dari bawah . FAM , bukak mata , bukak mata . 

FAM , aku cuma harap kau akan bukak mata seluas luasnya suatu hari nanti . aku tahu kau sedang lena dibuai mimpi sambil dilindungi bantal yang dilitupi oleh wang .

Game sarkas , pergilah kau jauh dari Malaysia , kami tak perlukan anda ketika ini . kami perlukan real FIFA football match yang boleh menaikkan ranking Malaysia di FIFA . game sarkas ini ibarat kau berpuasa walaupun masih berhadas besar . tiada guna .


'terharu ai dengan sokongan peminat setia ai . ilefuall . nanti ai datang lagi , bawak piala pula ye . jgn risau , ai tk lupakan u all .'

-MDFQ

July 10, 2011

Negeri Sembilan VS Perlis

6 Julai 2011 , Stadium Tunku Abdul Rahman , Paroi .

Pada perlawanan terakhir Liga Super edisi kali ini , Negeri Sembilan berjaya menumpaskan Perlis dengan jaringan 2 - 0. kedua dua gol dihasilkan oleh Fakri dan Shahurain (Kecik) . Apa yang penting , time tu adalah first time bagi semua komrad UN9 , Ninth Mania dan Jang Brigade utk menampilkan baju baru , dan mafla masing masing . Pihak Ninth Mania telah berjaya mengeluarkan baju , version 1.0 .


 Mafla UN9 juga mencuri tumpuan , dan abang Syafiq terpaksa ke van berulang kali untuk mengambil mafla kerana mendapat sambutan yang panas . dan kita juga adalah Ultras pertamo kek Malaysia ni yang ado mafla sendiri .

Amacam ? paneh tak nengok ? paneh kaaaan . nak buek cano . nasik sudah menjadi bubur . tifo kertas halus halus atau dipanggil snow jugak dilakukan kali ini . campur dengan tifo belon . abang abang ini semua melakukan persediaan yang rapi bagi meng-all outkan ke-stimman komrad komrad dengan melakukan pelbagai tifo .

Dan akhir sekali , smokebomb dan flare berjaya dinyalakan . memang party habis time ni , suasana cukup meriah , semua komrad gembira walaupun tak dapek nak berstim lagi di Kona 4C selamo 2bulan sehingga lah Piala Malaysia bermula . jadi , saya akhiri post ini dengan berbanyak terima kasih kepada semua komrad yang hadir haritu . Gracias , Adios !

HEEEELLLL!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...